interpretacja geometryczna modułu liczb zespolonych
masterpc96: Witam mam narysować zbióór liczb zespolonych tego modułu:
|z
2+2iz−1|<9
mam to:
|(z+i)
2|<9
jedni mówią żeby to spierwiastkować obustronnie ale ja nie wiem jak to zrobić z tym modułem.
Nie widzę tej własności modułu że pierw(a
2)=|a|
Dziękuję za pomoc
13 paź 19:53
jc:
Mamy taką własność: |zw| = |z| |w|
9=|(z+i)2| = |z+i|2
|z+i| = 3
Okrąg o środku w punkcie −i i promieniu 3.
13 paź 20:02
masterpc96: wszystko mi się rozjaśniło jak zamiast (z+i)
2 napisałem (z+i)*(z+i)

dzięki
13 paź 20:11
Antonni: Przeciez to to samo
13 paź 20:16