Jakim prawem można tak zrobić?
Kamil: jak sie nazywa to prawo że można tak zrobić
x−23 =
(x−2)(x+2)3(x+2)
myślałem że można pomnożyć przez ułamek o wartości licznika w liczniku i w mianowniku a tutaj
jest zmiana znaku
Zauważyłem to w zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/strona/364.html
i nie rozumiem czemu jest tam +1 gdy przenosimy licznik do mianownika
13 paź 19:13
zef: Doprowadzamy to do wzorów skróconego mnożenia w tym przypadku (a+b)(a−b)=a2−b2
13 paź 19:14
Kamil: później że tak doprowadzamy to rozumiem pytam o jeden krok wcześniej czyli jakim prawem jest
pomnożenie przez
(x+2)x+2 a dlaczego nie przez x−2x−2 wtedy w mianowniku byłoby x2−4x+4
13 paź 19:17
Kamil: rozumiem że to jest po prostu zwyczajne mnożenie przez 1 ?
13 paź 19:18
Mila:
W mianowniku byłoby zero dla x=2.
13 paź 19:23