funkcja liniowa
Antonni: Stanislaw i MIchal ida droga , przy czym Stanislaw wyprzedza MIchala o 60 swoich krokow
Ile krokow przejdzie Stanislwa zanim go dogoni Michal jesli 3 kroki Michala wynosza tyle ile 4
kroki Stanislawa i
w czasie w ktorym MIchal wykona 8 krokow Stanislaw wykona 9 krokow
Wskazowka
Za jednostke dlugosci przyjmij dlugosc kroku Stanislawa , za jednostke czasu −czas w ktorym
Stanislaw wykona 1 krok
Porownaj czasy ruchu obu wedrowcow .
13 paź 19:05
Adamm: S
0=M
0+60s
S
n=S
0+9*s*n dla n>0
M
n=M
0+8*m*n dla n>0
S
n=M
n
S
0+9*s*n=M
0+8*m*n
n=36s
Odp. Stanisław przejdzie 36 kroków.
oczywiście, mogłem się gdzieś pomylić
13 paź 21:34
Antonni: Adamm ja sobie to rozwiazanie jutro przeanalizuje
na razie CI dziekuje

Moglem napisac od razu odpowieez do zadania
Odp to 324 kroki
Ale faktycznie moze masz blad w obliczeniach .
13 paź 21:41
Adamm: wiem, w ostatnim powinno być n=36 zamiast n=36s, wtedy stanisław wykona 9*36 kroków
więc odpowiedź to 9*36=324
13 paź 21:46
Antonni: Tym bardziej dziekuje
13 paź 21:49