granica
Endrju: | | x − √x | |
Oblicz granicę: lim x−>0 |
| wytłumaczy ktoś jak robić tego typu przykłady? |
| | √x | |
13 paź 18:38
azeta: √x=x1/2
13 paź 18:43
Martyna: limx−>0 (√x−1)=0−1=−1
Jak rozbijesz na dwa ułamki i skrócisz to będziesz miał taką postać
13 paź 18:47
13 paź 18:47
Endrju: | | √x−1−2 | |
a taki przykład: lim x−> 5 |
| |
| | x − 5 | |
13 paź 18:52
Mila:
pomnóż licznik i mianownik przez (√x−1+2)
13 paź 18:56
Endrju: | | 0 | |
Wychodzi |
| chyba że jestem debilem totalnym |
| | 0 | |
13 paź 18:59
Omikron: x−5 powinno Ci się skrócić.
13 paź 19:01
Omikron: W liczniku wzór skróconego mnożenia
13 paź 19:02
Endrju: O matko mam błąd dzięki
13 paź 19:03