objętość obszaru- całka potrójna
mart: Obliczyć objętość obszaru G ograniczonego powierzchniami;
x2 + y2 = 2z
x2 + y2 + z2 = 3
chodzi mi głównie o określenie zakresów całek
13 paź 18:33
jc: Powierzchnie przecinają się na wysokości z=1. Częścią wspólną jest okrąg x2+y2=2, z=1.
Mniejsza z części opisana jest równaniami.
x2+y2 ≤ 2
(x2+y2)/2 ≤ z ≤ √3−x2−y2
13 paź 19:57
mart: czyli:
∫√20 ∫ 2π0 ∫√3−x2−y20.5(x2+y2) r dzdδdr =
=∫ r ∫ √3−r2cos2δ −r2sin2δ−0.5(r2cos2δ+r2sin2δ) dδdr=
i co teraz jest to nie do obliczenia? Coś chyba nie tak bo to jest zadanie z kategorii tych do
zrobienia,
13 paź 20:36
jc: W układzie biegunowym mamy
∫02π dα ∫0√2 (√3−r2 − r2 /2) r dr
= 2π [ − (1/3) (3−r2)3/2 − r4 /8 ]0√2 = 2π [−1/3 − 4/8 + (1/3)* 33/2 ]
= 2π[√3 − 5/6]
Sprawdź!
13 paź 21:02