granice
Ola: Jak policzyć taką granicę?
lim(a*(x+y)a−1) przy x−>∞ gdzie a>0
13 paź 17:28
Leszek: A co tam robi y ?
13 paź 17:30
Ola: y to druga zmienna, traktujemy jako daną
13 paź 17:32
Leszek: y to stala ? czy tez y→∞ ?
13 paź 17:34
Ola: y jest dane, czyli przyjmujemy jako stałą, mamy policzyć granice w zależności od a
13 paź 17:36
ICSP: ∞
przecież to wielomian.
13 paź 17:38
Ola: a to nie jest tak, że lim=∞ tylko dla a>1?
13 paź 17:40
Ola: dla a=1 lim=a=1,a dla 0<a<1 ta granica to chyba 0, ale nie jestem pewna...
13 paź 17:41