Równanie
Piotr: | 3 | | 15 | | 7 | |
| + |
| + |
| =0 |
| 4x−20 | | 50−2x2 | | 6x+30 | |
13 paź 17:21
Mila:
| 3 | | 15 | | 7 | |
| + |
| + |
| =0⇔ |
| 4*(x−5) | | 2*(25−x2) | | 6*(x+5) | |
| 3 | | −15 | | 7 | |
| + |
| + |
| =0 /*12 |
| 4*(x−5) | | 2*(x−5)*(x+5) | | 6*(x+5) | |
x≠5 i x≠−5
| 9 | | −15*6 | | 14 | |
| + |
| + |
| =0 /*(x−5)*(x+5) |
| (x−5) | | (x−5)*(x+5) | | (x+5) | |
poradzisz sobie dalej?
13 paź 17:46
Piotr: Znaczy ja to zrobiłem, tylko sugeruję się odpowiedzią w której nie ma rozwiązania

Dlatego też zastanawiam się gdzie zrobiłem błąd :<
13 paź 17:51
Antonni: To znaczy czego tutaj oczekujesz ?
13 paź 17:53
Antonni: Bląd mogles zrobic wszsedzie .
Przedstaw obliczenia swoje .
13 paź 17:55
Piotr: 9(x+5)−90+14(x−5)=
9x+45−90+14x−60=0
23x=105
13 paź 17:57
Antonni: Zeby sprawdzic czy dobre jest to rozwiazanie to podstaw wyliczone x do rownania wyjsciowego .
W czym jest problem ?
13 paź 18:00
Mila:
9x+45−90+14x−70=0
23x=115
x=5∉D
Brak rozwiązań.
13 paź 18:06
Piotr: no tak 70 a nie 60... Wszystko jasne, dzięki
13 paź 18:17