Liczby Zespolone
Dyb: Liczby zespolone
Oblicz pierwiastki równania:
w3−i=0
w=3√i, w=−3√i, w=i dobrze zrobiłem?
13 paź 15:42
ICSP: źle.
w3 +i3 = 0
(w + i)(w2 − wi − 1) = 0
drugie równanie jest równaniem kwadratowym.
13 paź 16:37
Dyb: ale tam nie było w3+i3=0 tylko w3−i=0
13 paź 20:32
Antonni: i3=i2*i= (−1)*i=−i
Wtedy skorzystasz ze wzoru a3+b3 =
13 paź 20:34
Dyb: ok już wszystko jest zrozumiałe

dziękuje bardzo ICSP oraz Antonni
13 paź 20:40
Mila:
i
3=i
2*i=−i
Zastąpiono (−i) liczbą (+i
3) , wtedy możesz skorzystać z wzoru skróconego mnożenia ,
co ułatwi Ci rozwiązanie równania.
3√i nie jest rozwiązaniem.
II sposób
z
3=i
z=
3√i
|i|=1
| | | | | |
zk=1*(cos |
| +i sin |
| ), Dla k∊{0,1,2) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | √3 | | 1 | |
z0=(cos |
| +i sin |
| )= |
| +i * |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | | √3 | | 1 | |
z1=(cos |
| +i sin |
| )=− |
| +i * |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
z2=cos |
| +i sin |
| =0−1i=−i |
| | 2 | | 2 | |
13 paź 20:47
Dyb: Dziękuje
13 paź 22:17
Dyb: Zadanie już zrobiłem tylko, że I sposobem. Mila w II sposobie nie rozumiem skąd wzięło się
|i|=1?
13 paź 22:33
Mila:
3√i
i=0+1i
|i|=
√02+12=1
Liczba (i) to punkt (0,1) na płaszczyźnie zespolonej.
13 paź 22:38
Dyb: Bardzo ciekawy sposób
13 paź 22:42
13 paź 22:51