Uklad nierownosci (cd...
Antonni: Pytanie
mam rozwiazac uklad nierownosci
{3|x|+5|y|<8
{|10x|+|y|<11
Wewskazowce do zadania mam napisane aby zauwazyc ze funkcje po lewej stronie obu inierownosci
sa parzyste
wzgledem obu zmiennych
Wytlumaczy ktos jak to zauwazyc ?
13 paź 13:50
Jerzy:
Funkcja: f(x) = 3*IxI jest parzysta, chyba widzisz
Funkcja: f(y) = 5*IyI jest parzysta, chyba widzisz
f(x) = I10xI − parzysta
f(y) = IyI − parzysta
13 paź 13:57
Antonni: Tak
Jerzy
Teraz widze .
dziekuje za odpowiedz
13 paź 13:59
Jerzy:
13 paź 13:59
Antonni: Tutaj w tej wskazowce moze chodzi o to ze jesli to sa funkcje parzyste to nalezy tylko
narysowac dla x≥0 i y≥0
a potem mamy odbicie symetryczne wzgledem osi ?
13 paź 18:52
Mila:

Rozwiązuję tradycyjnie:
| | 3 | | 8 | |
3|x|+5|y|<8⇔|y|<− |
| |x|+ |
| ⇔ |
| | 5 | | 5 | |
| 3 | | 8 | | 3 | | 8 | |
| |x|− |
| <y<− |
| |x|+ |
| |
| 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
10|x|+|y|<11 ⇔y<−10|x|+11
wygląda to tak, że:
to w otrzymasz w I ćwiartce i symetrie .
13 paź 21:13
Antonni: Dziekuje
Milu
13 paź 21:15
Mila:
13 paź 21:37