Granice
Anula: | | 2n+1 | |
Jak obliczyć taką granicę: an = ( |
| )n |
| | 2n−1 | |
13 paź 12:44
Jerzy:
Licznik zapisz jako: 2n − 1 + 2
| | 2 | | n | |
= lim [(1 + |
| )2n−1] |
| |
| | 2n−1 | | 2n−1 | |
( to ostatnie to wykładnik )
13 paź 12:48
Janek191:
| | 1 + 12n | |
an =[ ( |
| )2n]0,5 |
| | 1 − 12n | |
n→
∞
13 paź 12:54
Leszek: Czyli granica wynosi √e
13 paź 12:55
Jerzy:
Tak , lim = √e
13 paź 12:56
Janek191:
@ Jerzy
Tam jest u Ciebie jest (e2}0,5 = e
13 paź 13:01
Leszek: Tak Janek 191 ma racje ,w liczniku jest 2
13 paź 13:09
Jerzy:
Zgadzam się
13 paź 13:12