krotkie zadanie z funkcji
marysia: Proszę o pomoc, jak bedzie wyglądac układ równan liniowych

Pan Kowalski ma sklep. W hurtowni kupił 80 kg bananów i 20 kg kapusty za łączną kwotę 328 zł.
Do ceny hurtowej bananów sklepikarz doliczył 20% marży, zaś do ceny hurtowej kapusty doliczył
25% marży. Wówczas za 5 kg bananów i 2 kg kapusty kosztowały 29 zł. Ile kosztuje 1 kg bananów
i kapusty w sprzedaży hurtowej, a ile w sklepie pana Kowalskiego?
9 sty 16:44
marysia: pomocy...
9 sty 22:23
Anna: pomagam
9 sty 22:33
ula: x− cena hurtowa bananów
x+0,2x=1,2x cena bananów z marżą
y− cena hurtowa kapusty
1,25y − cena kapusty z marżą
{x*80+y*20=328
{5*1,2x+2*1,25y=29
9 sty 22:35
ula: Ania zobaczymy czy wyjdzie ci tak samo
9 sty 22:35
Anna:
w hurtowni: cena 1 kg bananów = x
cena 1 kg kapusty = y
w sklepie: cena 1 kg bananów = x + 20%x = 120%x = 1,2x
cena 1 kg kapusty = y + 25%y = 125%y = 1,25y
80x + 20y = 328 /:4
5*1,2x + 2*1,25y = 29
20x + 5y = 82
6x + 2,5y = 29 /*(−2)
20x + 5y = 82
−12x + 5y = 82
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8x = 24 ⇒ x = 3
Po podstawieniu: y = 4,4
Wtedy: 1,2x = 3,6, 1,25y = 5,5
Odp. Ceny hurtowe: banany 3 zł, kapusta 4,40 zł,
ceny w sklepie: banany 3,60 zł, kapusta 5,50 zł.
9 sty 22:44
marysia: WIELKIE dziękuję!
9 sty 22:47
Anna:
9 sty 22:48