matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granic ciągów
adan96:
1 + 2 + 3 + ... + n
Oblicz granicę ciągu: an =
. Generalnie nie wiem co zrobić z
n − 2n
2
licznikiem.
13 paź 10:20
PW:
Pewnie to jest suma częściowa (suma n początkowych wyrazów) ciągu arytmetycznego
13 paź 10:22
zef:
1+n
s=
*n
2
n+n
2
s=
2
n+n
2
2
n+n
2
=
n−2n
2
2n−4n
2
n+n
2
n
2
(
1
n
+1)
1
lim
=
=
4n
2
+2n
n
2
(4+
2
n
)
4
n→
∞
13 paź 10:29
zef:
1
−
zgubiłem minus w mianowniku.
4
13 paź 10:30