pochodna
bluxdf: Oblicz pochodną f(x)=xx
13 paź 00:07
Bogdan:
Np tak:
y = x
x
logarytmujemy obustronnie
lny = lnx
x ⇒ lny = x*lnx
różniczkujemy obustronnie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *y' = 1*lnx + x* |
| ⇒ |
| *y' = lnx + 1 /*y |
| y | | x | | y | |
y' = ... dokończ
Jest jeszcze inny sposób
13 paź 00:27
piotr1973: xx = exlnx
(exlnx)' = exlnx(xlx)' = exlnx(lnx+1) = xx(lnx+1)
13 paź 08:07
zef: Pamiętam ktoś mi pokazał fajny wzorek w m.in takim przypadku xx
Wie ktoś może o co mi chodzi ? Ułatwiał on liczenie i nie trzeba było kombinować
13 paź 10:19
Leszek: Wzorek pokazal piotr 1973
Wynika on z logarytmowania i nastepnie przeksztalcenia w funkcje wykladnicza
13 paź 13:01
Leszek: Ogolny tzw. wzorek
y=xf(x) czyli ln y = f(x)ln x zatem y = ef(x)ln x
13 paź 13:06
Leszek: Wykorzystaj podana metode aby obliczyc pochodna funkcji
y=(sin x)cos x
13 paź 13:30
Leszek: y=ecos(x)ln sinx
pochodna y' = ecos(x)ln sinx*(−sinx ln sinx +(cosx/sinx)*cosx)
y' = (sinx)cosx*(−sinx ln sinx +cos2x/sinx)
13 paź 22:26