Funkcja logarytmiczna
Alky: | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż nierówność |
| − |
| >0 |
| | log3x − 2 | | log3x | |
Nie proszę o rozwiązanie a tylko o naprowadzenie jeśli można. Jaki wzór etc, bo mi nie wychodzi
jak bym nie zaczął.
12 paź 23:54
Jack: zrob wspolny mianownik
13 paź 00:00
myszka:
To"chińska nierówność"

Zmień ją tak: stosując podstawienie: log
3x= t , x>0
| 1 | | 1 | |
| − |
| >0 ( umiesz taką rozwiązać? i pamiętaj o założeniach na "t" |
| t−2 | | t | |
13 paź 00:04
Alky: Dobra, nie było tematu. Wspólny mianownik to w sumie pierwsze co próbowałem ale wlasnie widze
jakie głupowty sobie powypisywałem i dziwić się że mi nie wyszło . Dzięki
13 paź 00:06
Jack: jako ze pzniej nie mam czasu, to masz rozw...
zał. x > 0
| log3x | | log3x − 2 | |
| − |
| = |
| log3x(log3x−2) | | log3x(log3x−2) | |
zatem
| | 2 | |
|
| > 0 / * (log3x(log3x−2))2 |
| | log3x(log3x−2) | |
2(log
3x(log
3x−2)) > 0
log
3x(log
3x−2) > 0
(log
3x)
2 − 2 log
3x > 0
Niech t = log
3x
t
2 − 2t > 0
t(t−2) > 0
t < 0 lub t > 2
zatem
log
3x < 0 lub log
3x > 2
log
3x < log
31 lub log
3x > log
39
x < 1 lub x > 9
uwzgledniajac dziedzine (x>0)
otrzymujemy
x ∊ (0;1) U (9;
∞)
13 paź 00:08
Alky: myszka dopiero pojawił mi się Twój post. Myslalem o tym, ale nie wiem czy log3x jest
dodatnie czy ujemne więc nie wiem jak zachowa się znak nierówności. Musialbym jeszcze to
orzbić na przypadki
13 paź 00:09
Alky: Jack wiem wiem, juz to zrobiłem, dzięki za pomoc. Tak soamo robiłem
13 paź 00:09