dwukrotny pierwastek
XYZ: Wyznacz wartość parametru m, dla ktorej wielomian w(x)=x4−5x3+7x2−15x+m ma pierwiastek
dwukrotny.
Da rade zrobic to zadanie innym sposobem niż w(x)=(x−a)2(x−b)(x−c), a za pomocą pochodnej?
12 paź 23:33
Jack: mozesz za pomoca pochodnej.
skoro pierwiastek dwukrotny, to znaczy ze ma ekstremum w tym pkt.
12 paź 23:34
Jack:
w ' (x) = 4x3 − 15x2 + 14x − 15
4x3 − 15x2 + 14x − 15 = 0
zauwazamy ze pierwiastkiem jest x = 3.
po podzieleniu
4x3 − 15x2 + 14x − 15 = (x−3)(4x2−3x+5)
(x−3)(4x2−3x+5) = 0
dla wyrazenia 4x2−3x+5 =0 mamy Δ < 0 zatem dla x = 3 mamy ekstremum
Czyli nasz pierwiastek dwukrotny jest dla x = 3
zatem
w(3) = 0
w(3) = 34 − 5*33 + 7*32 − 15*3 + m
m = ...
12 paź 23:51
XYZ: m = 36, dzieki wielkie
13 paź 00:57