pomocy!
Ola: 20 osób, wśród których są osoby X oraz Y, siada losowo wokół okrągłego stołu. Następnie, jeśli
osoba X nie siedzi obok Y, to wdaje się w rozmowę z osobą siedzącą bezpośrednio po lewej
| | 1 | |
stronie i z prawdopodobieństwem |
| zamienia się z nią miejscami. Jeśli nie uda się |
| | 7 | |
zamienić miejscami z osobą po lewej, to próbuje rozmowy z osobą siedzącą bezpośrednio po
prawej i z prawdopodobieństwem równym 1 zamienia się z nią miejscami. Po dokonaniu ewentualnej
zamiany miejsc z jednym z sąsiadów, X uznaje swoje miejsce za ostateczne. Wyznaczyć
prawdopodobieństwo, że ostatecznie (tj. od razu lub po ewentualnej zamianie) X oraz Y będą
siedzieć obok siebie.
12 paź 23:30
g: Te przesiadki nic nie zmieniają, bo zamienia się jeden X z innym X−em.
12 paź 23:47
Ola: dlaczego nic nie zmieniają? gdyby np. Y siedział 2 miejsca za X, to po ew. przesiadce X mógłby
siedzieć koło Y
12 paź 23:51
Ola: wydaje mi się, że prawdopodobieństwo tego, że od samego początku X siedział obok Y, jest równe
| | | |
|
| , jednak nie wiem jak uwzględnić te przesiadki.. |
| | 20! | |
12 paź 23:54
Ola: myślałam , żeby zrobić tak,
załóżmy że X siedzi na i−tym miejscu i∊{1,...20}
p − prawdopodobieństwo, że od samego początku X siedział obok Y
q
l − prawdopodobieństwo, że y siedział na i−2 −tym miejscu
q
p − prawdopodobieństwo, że y siedział na i+2 −tym miejscu
| | 1 | |
czyli wtedy P(A)=p+(1−p)* |
| *ql+(1−p)*1*qp |
| | 7 | |
czy ma to jakis sens?
13 paź 00:12
Ola: Ma ktoś jakiś pomysł na to zadanie? Proszę o pomoc
13 paź 15:38
Ola:
13 paź 18:58
jc: Każda z poniższych sytuacji zdarza się z prawdopodobieństwem 1/19
. . XY . .
. . YX . .
. X . Y . .
. Y . X . .
W 3 i 4 przypadku X przesuwa się w lewo z prawdopodobieństwem 1/7
lub w prawo z prawdopodobieństwem 6/7.
Prawdopodobieństwo, że X znajdzie się obok Y wynosi więc
1/19 + 1/19 + 1/19 * 6/7 + 1/19 * 1/7 = (2+6/7+1/7)/19 = 3/19
13 paź 20:49
Ola: dlaczego z prawdopodobieństwem 1/19?
13 paź 20:56
jc: Dla danego położenia X, Y będzie znajdzie się z jednakowym prawdopodobieństwem
na jednym z pozostałych 19 miejsc.
13 paź 21:04
jc: Dla danego położenia X, Y znajdzie się z jednakowym prawdopodobieństwem
na jednym z pozostałych 19 miejsc.
13 paź 21:05
Ola: ok, rozumiem skąd 1/19, tylko teraz zastanawiam się, czy nie powinniśmy skorzystać z p−stwa
warunkowego, bo to wyrażenie 1/19 * 6/7 + 1/19 * 1/7 liczymy kiedy już wiemy, że x nie siedzi
obok y...
13 paź 21:31
jc: ... ale siedzi w konkretnym miejscu, tuż za lewym bądź prawym sąsiadem.
13 paź 21:39