Trygonometria
Gracz: Jak mam sin(−2x−π/6)=−sin(2x+π/6) to w jakiej kolejności rysowanie jest poprawne?
12 paź 23:26
Jack: przede wszystkim jak masz
| | π | | π | |
sin(2x+ |
| ) = sin2(x+ |
| ) |
| | 6 | | 3 | |
wiec przesuwasz o pi/3 tak naprawde.
12 paź 23:27
Gracz: i przedewszystkim poprawny jest taki zapis? czy −sin(2x−π/6)
12 paź 23:27
Gracz: a właśnie, racja
12 paź 23:28
Gracz: czyli najpierw rysuje sinx, potem go przesuwam o pi/3 w lewo i na koncu zwezam?
12 paź 23:29
Jack: zle napisalem.
| | π | | π | |
sin(2x+ |
| ) = sin2(x+ |
| ) |
| | 6 | | 12 | |
12 paź 23:29
Gracz: dobra zgadza mi sie rysunek, dzięki
12 paź 23:32