logarytmy
Ewa22: Rozwiąż:
log(3x+4)+log(x+8)=2
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź
12 paź 22:48
Jack:
loga + logb = log(a*b)
12 paź 22:50
Jack: ahh, mialo byc tak
loga +logb = log(a*b)
czyli
log(3x+4) + log(x+8) = log((3x+4)(x+8)) = log(...)
12 paź 22:51
Ewa22: nie wiem czemu ale delta mi nie wychodzi

o ile dobrze to robię
12 paź 23:04
5-latek: A po co do tego dzialania co kazal wykonac jack potrzebna delta ?
12 paź 23:06
Jack:
log((3x+4)(x+8)) = log(3x2 + 28x + 32)
oraz zauwaz ze 2 = log 100
zatem
log(3x2 + 28x + 32) = log 100
3x2 + 28x + 32 = 100
...
12 paź 23:06
Jack: Δ wychodzi jak najbardziej dodatnia
12 paź 23:07
Ewa22: ok,dziękuję

a jeszcze mam jedną zagwozdkę,
jak dziedzina wychodzi (−
43 +
∞)
i x
1= −
343 x
2=2
to czy poprawna odpowiedzią jest " istnieją 2 różne rozwiązania x
1= −
343 x
2=2 "
12 paź 23:15
Ewa22: ?
12 paź 23:24
Jack: Co do dziedziny
3x+ 4 > 0 i x + 8 > 0
| | 34 | | 4 | |
i zauwazamy, ze x1 = − |
| < − |
| zatem jedynym rozwiazaniem jest x2 = 2 |
| | 3 | | 3 | |
bo x
1 nie nalezy do dziedziny
12 paź 23:25
Ewa22: Dzięki wielkie
12 paź 23:28