matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Reszta z dzielenia wielomianu
xads:
W(x)=x
12
−8x
3
+5x−1 przez dwumian P(x)=x+1 wynosi
12 paź 22:17
Jack:
podstaw za x liczbe − 1 i sprawdz
12 paź 22:17
xads:
−13?
12 paź 22:22
Jack:
w(−1) = (−1)
12
− 8*(−1)
3
+ 5(−1) − 1 = 1 + 8 − 5 − 1 = 3
12 paź 22:24