planimetria
wojt: W kole o środku O i promieniu 4 poproszono cięciwe AB oblicz pola figur na które cięciwa
podzieliła koło jeśli pole trójkąta AOB jest równe 4 pierwiastek z 2
12 paź 22:00
wojt: Poprowadzono*
12 paź 22:03
myszka:
P1=2π i P2=14π lub P1=6π i P2= 10π
12 paź 22:10
wojt: Jakbym chciał same odp top bym zajrzał na koniec książki. Możesz krok po kroku pokazać jak top
zrobić? Dzięki z góry
12 paź 22:53
myszka:

Podałam błędne odpowiedzi sorry ( źle odczytałam treść zadania
poprawiam
| | 1 | | √2 | |
P(AOB)=4√2 ⇒ |
| *4*4*sinα=4√2 ⇒ sinα= |
| ⇒ α=45o lub α=135o |
| | 2 | | 2 | |
| | 45o | | 1 | |
dla α=45o P(wycinkaABO) = |
| *πr2 = |
| *16π= 2π |
| | 360o | | 8 | |
to
P1= 2π−P
Δ= 2π−4
√2
zaś
P2= 16π−
P1= 14π+4
√2
Podobnie dla α= 135
o ..... dokończ .....
12 paź 23:17