jak to po obliczyć krok po kroku tzn. z jakich wzorów kożystać
Karol: (cos100+i*sin100)*(cos1300+i*sin1300)
i to ma się równać podobno ( cos(100 + 1300) + i*sin(100+1300)
12 paź 21:58
Karol: korzystać *
12 paź 22:00
Jack: Inaczej mowiac
Niech α = 10o, β = 130o
zatem
(cos α + i sin α)(cos β + i sin β) =
= cos α cos β + cos α i sin β + cos β i sin α + i2 sin α sin β =
= cos α cos β + i (cos α sin β + cos β sin α) − sin α sin β =
= cos α cos β − sin α sin β + i (cos α sin β + cos β sin α) =
= cos (α + β) + i sin(α + β)
12 paź 22:07
Mila:
(cos10+i*sin10)*(cos130+i*sin130) = wykonujemy mnożenie
=cos10*cos130+cos10*sin130*i +sin10*cos130*i −sin10*sin130= grupujemy
=(cos10*cos130−sin10*sin130)+i*[cos10*sin130 +sin10*cos130)]
w pierwszym nawiasie z wzoru cos(α+β)=...
w drugim nawiasie z wzoru sin(α+β)=...
12 paź 22:12
PW: Właśnie Jack udowodnił twierdzenie:
Argument iloczynu dwóch liczb zespolonych jest równy sumie ich argumentów (wystarczy dołożyć
moduły i mamy kompletny dowód).
Dlatego postać trygonometryczna liczby zespolonej jest pożyteczna do rachunków.
12 paź 22:15
Karol: wielkie dzieki
12 paź 22:16