matematykaszkolna.pl
gee ola: oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi k i l oraz osia x, jesli prosta k tworzy z osia x kąt 60 stopni i przechodzi przez punkt (−2,−3) a prosta l jest prostopadla do prostej k i nalezy do niej punkty (−1,6) z nachylenia prostej k do osi wychodzi ze a=3 potem chcialam obliczyc punkt przeciecia dwoch prostych to bylbly wierzcholek trojkata ale jakies dziewne liczby mi wychodza, jest jakasz szybsza metoda?
12 paź 21:22
5-latek: Najpierw odpowiem na drugie pytanie . jest szbsza metoda Ale musisz miec przbory do rysowania i papier miliometrowy . Teraz dlaczego tweirdziz ze liczba np 3 czy 34 jest dziwna ? czym ona sie rozni od np liczby 34 cz 234578?
12 paź 21:29
ola: bo wychodzilo po kilka pierwiastkow w mianowniku i liczniku a w zadaniach najczesciej podaja takie liczby zeby jakos fajnie wychodzilo emotka czyli ze tak jak mowilam jest dobrze? tylko duzo czasu to liczenie zajmieemotka
12 paź 21:33
5-latek: NIkt nie powiedzial ze bedzie łatwo emotka Komus tez to duzo zcasu zajmie jak bedzie to zadanie liczyl . Nie uwazasz ? Wiec przestawiaj tutaj swoje obliczenia . Zawsze sie sprawdzi . No chyba ze juz wiesz jak zrobic emotka
12 paź 21:36
ola: 5−latek sprawdzisz? http://imgur.com/a/U9X3f
12 paź 21:53
5-latek: Musisz troche poczekac bo ja muszse zrobic jeszcze kilka rzeczy zanim pojde spac
12 paź 22:07
5-latek: ja to rozwiazuje po swojemu bo u Ciebie nie moge sie rozczytac Sprawdz czy dostalas takie rownania Prosta k ma rownanie 3x+2p{3]−3 =============================== prosta l ma rownanie
 3 3 
y= −

x−

+6 (mnoze przez 3 i mam
 3 3 
y= −3x−3+36 = −3x+363 =================================== Sprawdz u siebie czy masz takie rownania tych prostych /
12 paź 22:25
5-latek: Po przyrownaniu tych dwoch prostych do siebie mamy punkt R przeciecia
 1 
x=

(32+3−3)
 2 
 1 
i y=

(3+36−3)
 2 
=========================== Obliczamy punkt P przecicia sie prostej k z osia OX 3x+23−3=0 x= 3−2 czyli P=(3−2; 0) Obliczamy punkt Q przeciecia sie prostej l z osia OX −3x+363=0 to x= 32−1 czyli Q=(32−1; 0) Masz juz wszystko do policzenia pola tego trojkata
12 paź 22:52