gee
ola: oblicz pole trójkąta ograniczonego prostymi k i l oraz osia x, jesli prosta k tworzy z osia x
kąt 60 stopni i przechodzi przez punkt (−2,−3) a prosta l jest prostopadla do prostej k i
nalezy do niej punkty (−1,
√6)
z nachylenia prostej k do osi wychodzi ze a=
√3 ![](emots/2/pytajnik.gif)
potem chcialam obliczyc punkt przeciecia dwoch prostych to bylbly wierzcholek trojkata ale
jakies dziewne liczby mi wychodza, jest jakasz szybsza metoda?
12 paź 21:22
5-latek: Najpierw odpowiem na drugie pytanie . jest szbsza metoda
Ale musisz miec przbory do rysowania i papier miliometrowy .
Teraz dlaczego tweirdziz ze liczba np √3 czy √34 jest dziwna ?
czym ona sie rozni od np liczby 34 cz 234578?
12 paź 21:29
ola: bo wychodzilo po kilka pierwiastkow w mianowniku i liczniku a w zadaniach najczesciej podaja
takie liczby zeby jakos fajnie wychodzilo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
czyli ze tak jak mowilam jest dobrze? tylko duzo
czasu to liczenie zajmie
12 paź 21:33
5-latek: NIkt nie powiedzial ze bedzie łatwo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Komus tez to duzo zcasu zajmie jak bedzie to zadanie liczyl . Nie uwazasz ?
Wiec przestawiaj tutaj swoje obliczenia . Zawsze sie sprawdzi .
No chyba ze juz wiesz jak zrobic
12 paź 21:36
12 paź 21:53
5-latek: Musisz troche poczekac bo ja muszse zrobic jeszcze kilka rzeczy zanim pojde spac
12 paź 22:07
5-latek: ja to rozwiazuje po swojemu bo u Ciebie nie moge sie rozczytac
Sprawdz czy dostalas takie rownania
Prosta k ma rownanie
√3x+2p{3]−3
===============================
prosta l ma rownanie
| √3 | | √3 | |
y= − |
| x− |
| +√6 (mnoze przez 3 i mam |
| 3 | | 3 | |
y= −
√3x−
√3+3
√6 = −
√3x+3
√6−
√3
===================================
Sprawdz u siebie czy masz takie rownania tych prostych /
12 paź 22:25
5-latek: Po przyrownaniu tych dwoch prostych do siebie mamy punkt R przeciecia
===========================
Obliczamy punkt P przecicia sie prostej k z osia OX
√3x+2
√3−3=0 x=
√3−2
czyli P=(
√3−2; 0)
Obliczamy punkt Q przeciecia sie prostej l z osia OX
−
√3x+3
√6−
√3=0 to x= 3
√2−1
czyli Q=(3
√2−1; 0)
Masz juz wszystko do policzenia pola tego trojkata
12 paź 22:52