Proste równanie z parametrem
Wario: Witam,
Mam problem z takowym zadankiem:
Jakie warunki musi spełniać parametr m, aby równanie miało przynajmniej jedno rozwiązanie.
Równanie to:
x2−2mx+2m2=0
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
9 sty 16:33
justyna: Δ ≥ 0
(−2m)2 − 4*1*(2m)2 ≥ 0
4m2 − 16m2 ≥ 0
m2 ≥ 12
m≥ 2√3
9 sty 16:43
Wario: Skąd to 12 wzięło się po drugiej stronie? Chodzi mi o m2≥12. A c=2m2 a nie (2m)2, to czasem
to nie robi różnicy?
9 sty 16:59
Nikka: Justyna się pomyliła...
Δ = (−2m)2 − 4*1*2m2 = 4m2 − 8m2 = − 4m2
Δ ≥ 0 ⇔ − 4m2 ≥ 0 ⇔ m ≤ 0
9 sty 17:03
Nikka: poprawka (kwadrat przy m mi uciekł

):
−4m
2 ≥ 0 ⇔ m
2 ≤ 0 ⇔ m = 0
(nie jestem pewna, ale m
2 jest większe od zera dla dowolnego m∊R, więc powyższa nierówność
spełnia tylko m=0)
9 sty 17:06
Wario: Dzięki wielkie
9 sty 17:07
justyna: sory, ale
Δ = (−2m)2 − 4*1*2m2 = 4m2 − 8m2 = − 4m2
to 4*1*2m2 podnosisz wszystko do kwadratu, czyli 4 m2 − 4*4m2
tak czy nie?
9 sty 17:50
justyna: sory, mój błąd
9 sty 17:50
Nikka: Δ = b2 − 4ac − wstawiamy zgodnie ze wzorem patrząc na wzór funkcji
b = −2m
a = 1
c = 2m2
9 sty 17:55