Walec
Izydor: 1. Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego walca
do pola jego podstawy (rozpatrz dwa przypadki).
2. Walec przecięto płaszczyzną równoległą do jego przekroju osiowego i otrzymano prostokąt ABCD
(rysunek w linku) o polu S. Wyznacz pole przekroju osiowego tego walca, jeśli trójkąt AO
1B
jest prostokątny.
http://zapisz.net/images/243_rysunek.jpg
Będę wdzięczny za pomoc.
12 paź 21:15
myszka:

1/ a>0 i r∊(0,a) , r−−− różnica ciągu arytmetycznego
Z tw. Pitagorasa :
(a+r)
2=a
2+(a−r)
2 ⇒ ..... a
2−4ar=0 ⇒ a(a−4r)=0 ⇒ a=4r
a−r= 3r= 2
R
| | 3 | |
to w pierwszym przypadku : R= |
| r i H=a= 3r |
| | 2 | |
| | 3 | |
w drugim przypadku : R= a= 4r i H= |
| r |
| | 2 | |
to w pierwszym przypadku
| | Pb | | 2H | |
otrzymamy : |
| = |
| =............ |
| | Pp | | R | |
| | 2H | |
w drugim : |
| =........... |
| | R | |
12 paź 22:28
myszka:
| | S√2 | |
P(ABCD)=S ⇒ r√2*H=S ⇒ H=U{S}{r√2= |
| |
| | 2r | |
| | S√2 | |
to P(KLMN)= 2r*H = 2r* |
| = √2*S [j2] |
| | 2r | |
gdzie 2r=|KL|
12 paź 22:42
myszka:
| | S | | S√2 | |
Poprawiam zapis: H= |
| = |
| |
| | r√2 | | 2r | |
12 paź 22:43
Izydor: Dziękuje. Jeszcze jakby ktoś mógłby mi powiedzieć jak wykonać zadanie tego typu:
Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej walca opisanego poniższym układem nierówności:
W poradzie do zadania mam podane
12 paź 22:47
myszka:
12 paź 23:01
Izydor: A jest jakaś metoda na liczbach?
12 paź 23:12