trygonometria
zef: Mam wykazać sprzeczność równania:
Mógłby mi ktoś rozpisać lub dać wskazówkę jak się za to zabrać nie używając wzorów ta sin(α+β).
Tak wiem że można wykazać sprzeczność podstawiając za alfę jakiś kąt ale ja potrzebuję
rozwiązania.
12 paź 20:51
Jack:
zauważ, że (po lewej)
sin2(π/2 − α) = sin(π/2 − α) * sin(π/2 − α) = sin α * sin α = sin2 α
12 paź 20:52
Leszek: Zastosuj wzory redukcyjne
12 paź 20:53
5-latek: sin2(π/2−α)= cos2α
12 paź 20:54
zef: Postaram się coś pokombinować może wyjdzie
12 paź 20:56
zef: Bez użycia wzorów redukcyjnych doszedłem do momentu:
| | π | | π | |
cos2( |
| −α)=sinα*cos( |
| +α) |
| | 2 | | 2 | |
Jak to dokończyć bez wzorów redukcyjnych?
12 paź 21:13
zef: Jest ktoś w stanie pomóc ?
12 paź 21:21
Omikron: Dlaczego bez użycia wzorów redukcyjnych?
12 paź 21:22
zef: Bo ich jeszcze nie miałem, a poza tym z użyciem tych wzorów to byłoby łatwo
12 paź 21:23
Omikron: A po co utrudniać sobie życie?
12 paź 21:29
zef: Żeby umieć więcej

Skoro nie miałem wzorów redukcyjnych to raczej za pomocą nich nie mogę
tego rozwiązywać.
12 paź 21:30
zef: Odświeżam.
12 paź 21:38
5-latek: Cizby?
Uczen 3 klasy liceum nie mial wzorow redukcyjnych ? Ty tez trolujesz ?
12 paź 21:46
Saizou :
do sprzeczności wystarczy pokazać że istnieje takie α, że równość nie zachodzi
12 paź 21:47
zef: Zaczynam dopiero dział trygonometrię. Jestem w 3 klasie i kończymy książkę do 2 klasy Pazdro,
gdzie ostatnim działem jest trygonometria więc nie wiem co w tym dziwnego w szczególności że
jest jeszcze początek roku szkolnego.
12 paź 21:47
zef: Saizou
Tak wiem że w ten sposób można to wykazać ale umiałbyś to wyprowadzić aby ta sprzeczność była
widoczna a nie poprzez sprawdzanie dla danego kąta ?
12 paź 21:48
Saizou :
w sumie to już możesz kończyć, zadanie
L strona jest nieujemna, P strona niedodatnia
12 paź 21:52
5-latek: zef Nie sciemniaj
Ile razy pomagales gdzie uzywales wzorow redukcyjnych (zwlaszca przy rownaniach i
nierownosciach trygonometrycznych ?
Moze ktos bedzie w stanie ci pomoc ja na chwile obecna nie ma takiej wiedzy .
12 paź 21:52
zef: 5−latek
liczę również pochodne i całki których jeszcze nie miałem ale co to ma do rzeczy?
Muszę to rozwiązać bez użycia wzorów redukcyjnych i tyle.
12 paź 21:53
Mila:
To co miałeś z trygonometrii?
12 paź 21:54
zef: Z trygonometrii to co na podstawie:
jedynka trygonometryczna
tga=sina/cosa
ctga=1/tga
i ostatnie lekcje doszło:
znaki w poszczególnych ćwiartkach
okresowość f.tryg.
I to by było na tyle.
12 paź 21:55
Omikron: Co to znaczy, że musisz to rozwiązać bez wzorów redukcyjnych? Nauczyciel tak kazał? Jak tak to
współczuję nauczyciela.
12 paź 21:57
Saizou :
ja już napisałem odpowiedź

pewnie własności funkcji miałeś (w sensie translacje )
12 paź 21:57
zef: Skoro nie miałem takich wzorów na lekcji to wątpię żebym musiał ich użyć przy rozwiązywaniu
pracy domowej
12 paź 21:58
Mila:
Jest założenie o kącie ?
α− kąt ostry
12 paź 22:02
zef: Żadnych założeń nie mamy

Saizou chyba chodzi o dokładniejsze wykazanie
12 paź 22:03
Saizou :
ale co ty chcesz dokładniej pokazywać?
| | π | |
L=cos2( |
| −α)≥0 jako kwadrat liczby rzeczywistej |
| | 2 | |
| | π | |
P=sinα·cos( |
| +α) jak miałeś znaki w poszczególnych ćwiartkach to wiesz, że |
| | 2 | |
| | π | | π | |
−w pierwszej wszystkie dodatnie, ale jeśli α∊(0, |
| ) to cos( |
| +α) jest w drugiej |
| | 2 | | 2 | |
czyli iloczyn ujemny
| | π | |
− w drugiej tylko sinus, czyli dla α∊( |
| ;π), to cosinus jest ujemny |
| | 2 | |
− w trzeciej tangens i cotangens (czyli u nas będzie sinus ujemny a cosinus dodatni)
− w czwartej sinus ujemny, cosinus dodatni
czyli P strona jest niedodatnia
| | π | |
PS. Te zmiany biorą się z przesunięć o |
| |
| | 2 | |
12 paź 22:09
zef: Saizou dziękuje za te wyjaśnienie

To chyba będzie na tyle
12 paź 22:10
Saizou :
+ podparcie tego okresowością, żeby nie było, że dla czwartej ćwiartki argument cosinusa ląduje
poza 2π
12 paź 22:12
Mila:
12 paź 22:13
Mariusz:
"liczę również pochodne i całki których jeszcze nie miałem ale co to ma do rzeczy?
Muszę to rozwiązać bez użycia wzorów redukcyjnych i tyle."
Z pochodnym jakoś sobie radzi ale jak chciałem aby opanował chociaż podstawy
algebry które by mu się przydały przy całkowaniu funkcji wymiernych to już nie chciał
Jeżeli chodzi o całkowanie to nawet z funkcji wymiernych został mu przypadek
gdy mianownik ma pierwiastki wielokrotne
wtedy przydaje się wydzielenie części wymiernej całki albo
| | dx | |
wzór redukcyjny na całkę ∫ |
| |
| | (1+x2)n | |
Po całkowaniu funkcji wymiernych można dopiero przejść do podstawień
prowadzących do całek z funkcji wymiernych
Tutaj bez wzorów redukcyjnych to chyba zostaje rozpatrzenie przypadków
tak jak to zrobił Saizou
13 paź 03:40
zef: Próbowałem wyprowadzić ten wzór redukcyjny na całkę ale nic mi z niego nie wyszło. Do całek
jeszcze wrócę ale nie teraz bo chyba lepiej jeśli skupię się na maturze
13 paź 10:13
Mariusz:
| | dx | |
Całkę ∫ |
| rozbiłeś dobrze na |
| | (1+x2)n | |
| | dx | | 1+x2−x2 | |
∫ |
| =∫ |
| dx |
| | (1+x2)n | | (1+x2)n | |
| | dx | | dx | | (−x2) | |
∫ |
| =∫ |
| +∫ |
| dx |
| | (1+x2)n | | (1+x2)n−1 | | (1+x2)n | |
powinieneś był liczyć przez części
| | x | |
różniczkując u=x a całkując dv=− |
| dx |
| | (1+x2)n | |
Ten wzorek ci się przyda jeśli mianownik funkcji wymiernej
będzie miał wielokrotne pierwiastki zespolone
a nie będziesz chciał wydzielać części wymiernej całki
Z podstawami algebry by ci się łatwiej całkowało funkcje wymierne
Straciłeś czas który miałeś w wakacje więc masz rację że powinieneś skupić się na maturze
Jeżeli chodzi o całkowanie to sporo tematów jest jeszcze przed tobą
W trzeciej klasie liceum nie ma wzorów redukcyjnych ?
Ja jeszcze miałem
Słyszałem także ten wierszyk co podał Saizou
14 paź 02:09
zef: Są wzorki redukcyjne dot. f.trygonometrycznych, dopiero je poznajemy
14 paź 09:56
Mariusz:
Z użyciem wzorków redukcyjnych możesz zapisać
| dn | | π | |
| sin(x) = sin(x+n |
| ) |
| dxn | | 2 | |
| dn | | π | |
| cos(x) = cos(x+n |
| ) |
| dxn | | 2 | |
Funkcje by ci się przydały
Masz funkcję różnowartościową,
funkcję złożoną,
funkcję odwrotną ?
Trochę kiepsko jeśli tego nie przywrócili do programu nauczania
Przydadzą ci się te tematy jeśli chcesz wrócić do całkowania
14 paź 15:42