zbieżność szeregu
BoosterXS: Dany jest ciąg liczbowy (an) gdzie:
∞
| | n | |
∑ (−1)n * |
| dla n∊N ∪ {0} |
| | 3n | |
n=1
zbadać zbieżność i zbieżność bezwzględną.
Mój pomysł na to podstawić za n
1) n=2k
2) n=2k+1
i wyliczyć granice, jeżeli będą = 0 to z warunku koniecznego jest zbieżny.
Czy ktoś może potwierdzić czy myślę prawidłowo?
12 paź 20:29
jc: Nic nie podstawiasz.
Masz sprawdzić, czy ∑ (−1)n n/3n jest zbieżny, oraz czy zbieżny jest szereg ∑ n/3n
(jak postawisz moduły to zniknie minus jeden).
Podpowiem, oba szeregi są zbieżne, a więc rozpatrywany szereg jest bezwzględnie zbieżny.
Gdyby tylko pierwszy szereg był zbieżny, to nazwalibyśmy go szeregiem warunkowo
zbieżnym.
12 paź 20:46
BoosterXS: | | n | |
Ciąg |
| jest malejący i zbieżny do 0 więc z kryterium Leibnitza szereg ∑ (−1)n * n/3n |
| | 3n | |
jest zbieżny.
∑ |(−1)
n * n/3
n| jest zbieżny więc szereg ∑ (−1)
n * n/3
n jest zbieżny bezwzględnie.
czy jest OK?
12 paź 21:16
jc: W ogóle nie musisz zajmować się pierwszym szeregiem.
Jeśli szereg ∑|an| jest zbieżny, to szereg ∑an też jest zbieżny.
12 paź 21:20