Wyznaczniki i twierdzenie Cauchy'ego
sc: Hej, czy można "nakładać wyznacznik na równanie"?
To znaczy, jeśli mam równanie macierzy np A*B=C, gdzie jedna z macierzy jest niewiadoma,
to czy mogę "bezproblemowo" przejść od razu do detA*detB=detC i użyć twierdzenia Cauchy'ego?
12 paź 20:25
gość: sam sobie rozwiąż, my tu jesteśmy tylko do zgryźliwych komentarzy
12 paź 20:26
Jack: hmm, nawet nie wiedzialem ze jest taka wlasnosc ze jesli mamy
A * X = B
to det A * det X = det B
pytanie − skad znasz det X skoro nie znasz tej macierzy?
12 paź 20:28
sc: Ale właśnie nie wiem czy mogę tak przejść od iloczynu macierzy do iloczynu wyznaczników

W zadaniu mam iloczyn trzech macierzy, dwa czynniki i iloczyn znam, muszę znaleźć wyznacznik
niewiadomej mi macierzy, czyli trzeciego czynnika.
12 paź 20:35
Jack: to musisz poczekać, na kogoś, kto się na tym zna, ja jednak nie mam takiej wiedzy
12 paź 20:36
jc: sc, a dlaczego nie? Oczywiście, że możesz.
Jack, podam pewien przykład.
Jeśli x7=5, to wiem, że x14 = 25, choć nie znam x.
12 paź 20:41
Jack: no tak...
12 paź 20:45
sc: Dziękuję
12 paź 20:46