równania
gość: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których równanie nie ma rozwiązań
m16
x + (2m−1)4
x +2−3m=0
| | 3−√5 | | 2 | |
wynik ma być m∊( |
| , |
| > |
| | 8 | | 3 | |
Proszę o rozpisanie całości,bo za nic nie chce mi to wyjść
12 paź 19:58
Jerzy:
podstawiasz: 4x = t i t > 0
i albo rownanie kwadratowe nie ma rozwiazań, albo ma jedno t = 0 , albo dwa ujemne.
12 paź 20:00
===:
i ile razy masz zamiar to wpisywać zamiast LICZYĆ
12 paź 20:01
5-latek: === 
W koncu ktos policzy .
12 paź 20:03
gość: Liczyłem i wyszedł mi inny wynik
12 paź 20:09
gość: A skoro dla ciebie to takie wielce banalne, to pokaż nam swoje umiejętności zamiast się
wymądrzać −.−
12 paź 20:10
gość: | | 2 | |
Nie rozumiem czemu |
| ma być domknięte |
| | 3 | |
12 paź 20:11
piotr: mt2 + (2m−1)t +2−3m = 0
suma dwu przypadków:
1. Δ<0
2. Δ≥0 i t1<0 i t2<0
12 paź 20:13
5-latek: @gość Ja wcale nic tutaj nie musze .
jesli bede mial na to ochote to pokaze
Dostales wskazwoki od ===
Wiec przedstawaw swoje obliczenia to sprawdze lub ktos inny sprawdzi .
12 paź 20:14
gość: @piotr
| | 3−√5 | |
1. Δ<0 <=> m∊( |
| ,U{3+√5{8}) |
| | 8 | |
| | 3−√5 | |
2. Δ≥0 <=> m∊(−∞ |
| >U<U{3+√5{8},∞) |
| | 8 | |
t1t2<0 <=> m∊(−
∞,0) U (.5;
∞)
t1+t2>0 <=> m∊(0;2/3)
zły wynik
12 paź 20:20
gość: Męczę się nad tym zadaniem już ponad pół godziny, a każdy z was mógłby to zrobić w 5 minut
12 paź 20:21
gość: .
12 paź 20:46
gość: dobra, zrobiłem sam
geez, godzina z życiorysu
dzięki za nic, elo
12 paź 20:55