Rozwiąż równanie
MATH: | 5 | | x | | 2x | | 9 | |
| + |
| − |
| = |
|
|
| x2−x−2 | | x2+4x+3 | | x2+x−6 | | x3+2x2−5x−6 | |
Jak to rozwiązać
9 sty 16:05
R.W.16l: spróbuj posprowadzać do wspólnego mianownika (czyli np. pierwszy mianownik przez drugi, trzeci
i czwarty)
Wiem, że to kuuuuuuuuuuuuuuuuuuupa roboty, ale są takie zadania, że nawet z większych zawijasów
może wyjść zero z odejmowania
9 sty 16:31
R.W.16l: Poprawka −
"(czyli pomnóż pierwszy mianownik przez drugi, trzeci i czwarty, drugi pomnóż przez 1., 3., 4.,
itd) "
9 sty 16:32
MATH: ja tak właśnie robiłam, ale nie wyszło...♥
9 sty 18:24
justyna: no ale co Ci nie wyszło? przepisz to co Ci wyszło do tej pory po sprowadzeniu do wspólnego
mianownika
9 sty 18:36
Godzio:
x
2 − x −2 =(x+1)(x−2)
Δ=9
x
1=−1
x
2=2
x
2+4x+3 = x
2+x + 3x+3 = x(x+1) + 3(x+1) = (x+1)(x+3)
x
2 + x − 6
Δ=25
x
1=−3
x
2=2
| 2x | | 2x | |
| = |
|
|
| x2 + x − 6 | | (x+3)(x−2) | |
może to pomorze

zaraz pomyśle ten ostatni jak sprowadzić do najprostszej postaci
9 sty 18:45
Godzio:
x
3+2x
2−5x−6
x
3 + 2x
2 +x −6x−6 = x(x
2+2x +1) −6(x+1) = x(x+1)
2 − 6(x+1) = (x+1)(x
2+x−6) −> drugi wyraz
wcześniej obliczony więc:
(x+1)(x
2+x−6) = (x+1)(x+3)(x−2) i teraz to juz chyba łatwo
9 sty 18:48
justyna: 2x (x+3)(x−2) = (x2 + x − 6) 2x
2x (x2 − 2x + 3x − 6)= 2x3 + 2x2 − 12x
2x3 − 4x2 + 6x2 − 12x = 2x3 + 2x2 − 12x
− 12x = − 12x
9 sty 18:51
Godzio:
| 5 | | x | | 2x | | 9 | |
| + |
| − |
| = |
|
|
| (x+1)(x−2) | | (x+1)(x+3) | | (x+3)(x−2) | | (x+1)(x+3)(x−2) | |
| 5(x+3) + x(x−2) − 2x(x+1) | | 9 | |
| = |
|
|
| (x+1)(x+3)(x−2) | | (x+1)(x+3)(x−2) | |
| 5x+15 + x2 − 2x −2x2 − 2x − 9 | |
| = 0
|
| (x+1)(x+3)(x−2) | |
| −x2+x+6 | |
| =0
|
| (x+1)(x+3)(x−2) | |
−x
2+x+6 = 0
Δ=1+24 = 25
√Δ=5
9 sty 18:56
MATH: aaaaaaaaa

dzięki śliczne
10 sty 15:55