matematyka
kira: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m dla których równanie nie ma rozwiązań
m16x + (2m−1)4x +2−3m=0
ozn. t=4x i t>0
mt2+(2m−1)t+2−3m=0
Jakie założenia
12 paź 19:10
kira: Δ<0
m≠0
a oprócz tego?
12 paź 19:14
kira: czy też
Δ ≥ 0
t1 + t2 < 0
t1 * t2 > 0
12 paź 19:15
===:
włącz myślenie

Narzędzia jak widać znasz ... tyle, że nie bardzo wiesz które do czego
12 paź 19:19
12 paź 19:28
kyra: Może ktoś jednak pomoże? proszę
12 paź 19:40
===:
1o
m≠0 czyli Twoje równanie a argumentem t jest kwadratowe.
Nie ma rozwiązań gdy
a) Δ<0
b) Δ≥0 pierwiastek podwójny lub oba ujemne
2o
m=0 Twoje równanie z argumentem t jest liniowe i założenia kiedy nie ma ono miejsca zerowego
lub ma ujemne
12 paź 19:41
===:
ujemne zastąpić NIEDODATNIE
12 paź 20:04