karolek
karolek7777:

D=R\{7}
licznik * mianownik
2*(x−7)<0
2x−14<0
2x<14
x<7
x E (−oo,7)
Drugi przykląd
D=R\{1}
licznik * mianownik
(2x+3)(x−1)>0
x = −3/2 lub x=1
a>0 , to ramiona do gory
xe(−oo,−3/2) U (1,+oo)
12 paź 18:32
Mila:
x≠7
licznik jest dodatni,
to x−7<0⇔x<7
x∊(−
∞,7)
2)
x≠1
(3−2x)*(x−1)>0
| | 3 | |
x= |
| ,x=1 Parabola skierowana w dół |
| | 2 | |
========
12 paź 18:41
karolek7777: @Mila, nie moge wymnożyc licznika i mianownika i przejsc do nierownosci wielomianowej?
12 paź 18:45
karolek7777: licznik*mianownik, tak nauczycielka pokazywala nam
12 paź 18:50
karolek7777: aaaaaa, ucekło mi − przed 2x
12 paź 18:53
karolek7777: glupek ze mnieeeeeeeeeeeeeeeeee
12 paź 18:53
Mila:
W pierwszym możesz, ale po co, najpierw zdrowy rozsądek.
12 paź 19:55