ostrosłup
Iwka : Krawędż boczna prawidłowego ostrosłupa trójkątnego ma dł. 8. Wiedząc , że krawędź podstawy ma
dł. 6. Oblicz Vi Pb
12 paź 18:18
Janek191:
h
2 = 8
2 − x
2 = 64 − 12 = 52 = 4*13
h = 2
√13
oraz
h
b2 = h
2 + (0,5 x)
2 = 52 + 3 = 55
h
b =
√55
więc
| | 1 | | 1 | | a2 √3 | |
Vo = |
| Pp*h = |
| * |
| * h = |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
P
s − pole jednej ściany bocznej
P
s = 0,5 a*h
b = 0,5*6*
√55 = 3
√55
więc
| | a2 √3 | |
Pc = Pp + 3 Ps = |
| + 9√55 = |
| | 4 | |
12 paź 18:41
Janek191:
hp − wysokość podstawy ( Δ równobocznego)
hb − wysokość ściany bocznej ( Δ równoramiennego )
12 paź 18:43