Pole rombu funkcja analityczna
dcane: Pole rombu ABCD jest równe 32. Wyznacz współrzędne punktów B i D, jeśli A(−4,−2), C(4,6)
Może ktoś wytłumaczyć jak to zrobić

Już mam p(przekatna1) = 8
√2
p2 = 4
√2
funkcja prostej AC = y = x + 2
funkcja prostej prostopadlej (wiec prostej BD) = −x + 2
no i co teraz...
proszę o wytłumaczenie, a nie rozwiązanie
12 paź 18:17
PW: Słusznie, przekątne rombu są prostopadłe. A przecinają się ...
12 paź 18:21
dcane: bez przesady, przecinają się pod kątem prostym tyle to wiem, ale nadal nie wiem jak to
wykorzystać
12 paź 18:22
PW: ... w połowie!
12 paź 18:24
dcane: a no to wiadomo no ale co z tego
12 paź 18:25
5-latek: Oznacza to ze nie przeczytales dobrze wskazowki
jesli sa prostopadle to przecinaja sie opod katem prostym (to logiczne
A przecinaja sie ? Przeciez przecinaj sie w polowie (czyli przekatne sie polowia .
Skoro masz dlugosc jednej przekatnej to policz dlugosc drugiej
f− masz P masz policz e
12 paź 18:28
5-latek: tak zazwyczaj bywa jak sie robi zadanie z geometrii czy geometrii analitycznej bez rysunku
12 paź 18:29
PW: To ja cię naprowadzam i ja zadaję pytania. Przecież nie chciałeś gotowego rozwiązania.
Jakie znasz wzory na pole rombu?
12 paź 18:29
PW: A, 5−latek. To już po wszystkim ...
12 paź 18:30
dcane: przeciez wyraznie napisalem ze obliczylem juz dlugosc przekatnych...
12 paź 18:30
5-latek: Przepraszam
PW
12 paź 18:32
dcane: no dobra, a więc prosze o kontynowanie naprowadzania
12 paź 18:34
PW: Nic, to było skwitowanie, że zadanie jest już rozwiązane, w porządku. |Widzę jednak, że
dcane nadal nie wie. Nie obliczyłeś jeszcze długości przekątnych − jednakowe nie są.
12 paź 18:36
dcane: ej ale wam się nie wyświetla czy co

przeciez napisalem ze obliczylem XD
"Już mam p(przekatna1) = 8√2
p2 = 4√2
funkcja prostej AC = y = x + 2
funkcja prostej prostopadlej (wiec prostej BD) = −x + 2"
12 paź 18:39
PW: Wypowiadasz się mętnie. p2 = 4√2 zrozumiałem jako "połowa przekątnej AC".
Wbij cyrkiel w punkt wspólny przekątnych i zakreśl okrąg o promieniu 4√2. Tam gdzie przetnie
prostą prostopadłą do AC, są punkty B i D.
12 paź 18:51
dcane: ale jak to ma sie do obliczania? przeciez rownie dobrze moge sobie narysowac i z osii wyczytac
12 paź 18:54
PW: No i znowu − zadajesz aroganckie pytania zamiast najpierw pomyśleć co do ciebie mówią. Na
lekcjach też tak się zachowujesz?
Skończyłem pomaganie, nie płacą mi za to.
12 paź 18:57
dcane: nie odpowiadam za twoją interpretację, z mojej strony nie padło nic aroganckiego bez względu na
to jak to interpretowałeś, ale w każdym razie dzięki za chęci
12 paź 18:58