Jak to wyliczyć?
Essa: x2−2x−y2=0
12 paź 18:09
5-latek: (x+y)(x−y)−2x=0
12 paź 18:11
Janek191:
Jakie jest polecenie ?
12 paź 18:12
5-latek: Dostal wskazowke niech kombinuje
12 paź 18:14
Essa: generalnie to mam to chyba narysować
12 paź 18:15
PW: A, jeśli narysować, to
x2 − 2x + 1 − y2 = 1
12 paź 18:17
Essa: no i zwinąłem sobie (x−1)2−y2=1, tylko teraz ten minus przed y2 mnie zastanawia trochę i nie
pamiętam już z czym to się jadlo.
12 paź 18:20
Janek191:

y
2 = x
2 − 2x
więc
y =
√x2 − 2x lub y = −
√x2 − 2x
12 paź 18:23
Essa: Dzięki Panowie
12 paź 18:24
Janek191:
Ta krzywa to hiperbola przesunięta.
12 paź 18:26
PW: To znaczy jeżeli już kiedyś to wiedziałeś, trzeba ponownie przeczytać o hiperboli.
12 paź 18:27
Essa: Generalnie ostatnio zacząłem temat klasyfikacja stożkowych i pod tym to miałem i zaczynam się o
tym uczyć.
12 paź 18:31
Essa: Mam jeszcze takie pytanie mam to samo czyli x2−2x−y2>(<)0, narysowałem sobie tą funkcję, ale
nie mam pojęcia jak pozaznaczać odpowiednie przedziały funkcji, w których nierówności byłyby
prawdziwe. Sprawdziłem to sobie w wolfram, ale nie wiem dlaczego tak jest.
16 paź 01:35
16 paź 13:25