matematykaszkolna.pl
kinga_ag: Witajcie!Mam nadziej ze tu ktos mi pomoze,bo siedze nad tymi zadaniami i nic mi nie wychodzi. tzn.wychodzi ale pewnie nie to co trzeba.to zadania na 1 semestr lo zaocznego. 1)dla jakich wartości parametru m podane rownnie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste. (m2-1)x2-2mx+1=0 2)rozwiąż uklad równań ( równanie okręgu,znaleźć środek i promień) 2x2-y+3x=5 2x-y+5=0 pewnie banalnie prosteemotikonka ale za cholere nie wiem co do czego. I jeszcze jedno:rownania i nierownosci kwadratowe...hmm obliczyc umiem,ale jesli chodzi o to wyznaczaniena osi xy ,wychodzi parabola np: od -5 do 3 (na osi x) nie wiem dlaczego jest raz w gore rz w dół emotikonka po drugie,na osi liczbowej zaznaczanie tych punktów i zakreslanie npd 5 do 3,albo falami na tej osi to od gory to od dolu emotikonka a po trzecie nawiasy,np:xe(-5,3),xe<-7,1> brrrrr. nie potepiajcie mnie za to.szybko sie uczę ,ale tego mi brakuje. dziekuje wzystkim za wyrozmialosc
5 lis 12:02
marysia: zad1/ współczynniki trójmianu kwadratowego to a = (mkw - 1) b= - 2m c =1 by spełnione były warunki zad to 1) a ≠ 0 2) Δ >0 czyli a≠0 <=> mkw -1 ≠0 <=> m≠1 m ≠ - 1 czyli 1) jest spełniona gdy m⊂ R - { -1, 1} 2) Δ >o liczymy deltę Δ = (-2m)do kw. - 4 *(mkw. -1) *1 = 4mkw. - 4mkw. +4 = 4 Δ=4 więc 4>0 dla każdego m∈ R odp do 2) m ⊂ R teraz trzeba wybrać część wspólną 1) i 2) czyli odp: m ⊂ R - { -1, 1} kumaszemotikonka? emotikonka zad2/ tutaj akurat nie ma żadnego okręgu emotikonka pierwsze równanie przedstawia parabolę po przekształceniu y= 2 x kw +3x - 5 a drugie prostą pteż po przkształceniu y = 2x +5 należy więc rozwiązać układ równań (metoda algebraiczna) y = 2xkw. +3x - 5 y = 2x+5 porównujesz y-eki 2xkw. +3x - 5 = 2x + 5 po przeniesieniu na lewą stronę otrzymasz 2xkw. +x - 10 =0 kumaszemotikonka? emotikonka liczysz Δ Δ = 1+80 = 81 VΔ = 9 czyli x1 = 2 x2 = - 5 (chyba wiesz jakobliczyć) emotikonka więc skoro to układ to : jeżeli x1 = 2 to y1 = 2*2 +5 = 9 ( podstawione do drugiego równ.) x2 = - 5 to y2 = 2*(-5) +5 = - 5 więc rozwiązania tego układu to pary (2,9) ( -5, -5) w metodzie graficznej musisz narysować wykresy obu równań pierwszy to parabola y=2xkw +3x -5 drugi to prosta y = 2x +5 punkty w których sie przetną to rozwiązanie czyli (2, 9) ( -5, -5) wykresy to już chyba narysujesz coemotikonka powodzenia emotikonka
5 lis 13:57
kinga_ag: Dzieki Ci Maysia, nie sadzilam ze ktos mi pomoze.nie kumam za bardzo,ale mam nadzie ze jak posiedze to zrozumiem,tylko wkurza mnie to ze moja glowa taka tempa do matematyki, a tak lubie chodzic na lekcje ;;; pozwole sobie wkleic to co napisalam wyzej pod zadaniami. to tez chyba podstawa emotikonka rownania i nierownosci kwadratowe...hmm obliczyc umiem,ale jesli chodzi o to wyznaczaniena osi xy ,wychodzi parabola np: od -5 do 3 (na osi x) nie wiem dlaczego jest raz w gore raz w dół po drugie,na osi liczbowej zaznaczanie tych punktów i zakreslanie np od 5 do 3,albo falami na tej osi to od gory to od dolu a po trzecie nawiasy,np:xe(-5,3),xe<-7,1> za nic nie pojmuje od czego zaleza nawiasy,sa raz takie raz inne emotikonka
5 lis 17:29
kinga_ag: i zastaawiam sie dlaczego baba zaznaczyla w 2 zadaniu ze trzeba promien i okrag znalezc emotikonka!
5 lis 17:30
kax: 69-x=x+96
8 sty 16:49