kinga_ag: Witajcie!Mam nadziej ze tu ktos mi pomoze,bo siedze nad tymi zadaniami i nic mi nie
wychodzi. tzn.wychodzi ale pewnie nie to co trzeba.to zadania na 1 semestr lo
zaocznego.
1)dla jakich wartości parametru m podane rownnie ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste.
(m
2-1)x
2-2mx+1=0
2)rozwiąż uklad równań ( równanie okręgu,znaleźć środek i promień)
2x
2-y+3x=5
2x-y+5=0
pewnie banalnie proste

ale za cholere nie wiem co do czego.
I jeszcze jedno:rownania i nierownosci kwadratowe...hmm obliczyc umiem,ale jesli chodzi o
to wyznaczaniena osi xy ,wychodzi parabola np: od -5 do 3 (na osi x) nie wiem dlaczego
jest raz w gore rz w dół

po drugie,na osi liczbowej zaznaczanie tych punktów i
zakreslanie np

d 5 do 3,albo falami na tej osi to od gory to od dolu

a po
trzecie nawiasy,np:xe(-5,3),xe<-7,1> brrrrr. nie potepiajcie mnie za to.szybko sie uczę
,ale tego mi brakuje.
dziekuje wzystkim za wyrozmialosc
5 lis 12:02
marysia: zad1/
współczynniki trójmianu kwadratowego to
a = (mkw - 1) b= - 2m c =1
by spełnione były warunki zad to
1) a ≠ 0
2) Δ >0
czyli a≠0 <=> mkw -1 ≠0 <=> m≠1 m ≠ - 1
czyli 1) jest spełniona gdy m⊂ R - { -1, 1}
2) Δ >o liczymy deltę
Δ = (-2m)do kw. - 4 *(mkw. -1) *1 = 4mkw. - 4mkw. +4 = 4
Δ=4 więc 4>0 dla każdego m∈ R
odp do 2) m ⊂ R
teraz trzeba wybrać część wspólną 1) i 2)
czyli odp: m ⊂ R - { -1, 1} kumasz

?

zad2/ tutaj akurat nie ma żadnego okręgu

pierwsze równanie przedstawia parabolę po przekształceniu
y= 2 x kw +3x - 5
a drugie prostą pteż po przkształceniu
y = 2x +5
należy więc rozwiązać układ równań (metoda algebraiczna)
y = 2xkw. +3x - 5
y = 2x+5
porównujesz y-eki
2xkw. +3x - 5 = 2x + 5 po przeniesieniu na lewą stronę
otrzymasz
2xkw. +x - 10 =0 kumasz

?

liczysz Δ
Δ = 1+80 = 81 VΔ = 9
czyli x1 = 2 x2 = - 5 (chyba wiesz jakobliczyć)

więc skoro to układ to :
jeżeli x1 = 2 to y1 = 2*2 +5 = 9 ( podstawione do drugiego równ.)
x2 = - 5 to y2 = 2*(-5) +5 = - 5
więc rozwiązania tego układu to pary (2,9) ( -5, -5)
w metodzie graficznej musisz narysować wykresy obu równań
pierwszy to parabola y=2xkw +3x -5
drugi to prosta y = 2x +5
punkty w których sie przetną to rozwiązanie czyli (2, 9) ( -5, -5)
wykresy to już chyba narysujesz co

powodzenia


5 lis 13:57
kinga_ag: Dzieki Ci Maysia, nie sadzilam ze ktos mi pomoze.nie kumam za bardzo,ale mam nadzie ze
jak posiedze to zrozumiem,tylko wkurza mnie to ze moja glowa taka tempa do matematyki, a
tak lubie chodzic na lekcje ;;;
pozwole sobie wkleic to co napisalam wyzej pod zadaniami.
to tez chyba podstawa

rownania i nierownosci kwadratowe...hmm obliczyc umiem,ale jesli chodzi o
to wyznaczaniena osi xy ,wychodzi parabola np: od -5 do 3 (na osi x) nie wiem dlaczego
jest raz w gore raz w dół po drugie,na osi liczbowej zaznaczanie tych punktów i
zakreslanie np od 5 do 3,albo falami na tej osi to od gory to od dolu a po
trzecie nawiasy,np:xe(-5,3),xe<-7,1> za nic nie pojmuje od czego zaleza nawiasy,sa raz
takie raz inne
5 lis 17:29
kinga_ag: i zastaawiam sie dlaczego baba zaznaczyla w 2 zadaniu ze trzeba promien i okrag znalezc

!
5 lis 17:30
kax: 69-x=x+96
8 sty 16:49