Zad. z analizy mat.
BoosterXS: Dana jest funkcja f: R→R
f(x) = 2cosx − x2
a) wykazać, że w przedziale ( 0 ; π2 ) istnieje tylko 1 taki punkt xo, że f(xo) = 0
b) czy funkcja f(x) ma jeszcze inne miejsca zerowe? uzasadnić
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi do tego zadania
12 paź 17:49
PW: | | π | |
Na początek narysuj na przedziale (0, |
| ) obie funkcje: 2cosx oraz x2 i pokaż, dla |
| | 2 | |
jakiego x mają jednakowe wartości.
12 paź 17:53
Janek191:
f(0) = 2
| | π | |
f '(x) = −2 sin x − 2 x < 0 − f maleje w ( 0, |
| ) |
| | 2 | |
więc
| | π | |
istnieje takie x0 ∊ ( 0, |
| ),że f(x0) = 0 |
| | 2 | |
12 paź 17:56
BoosterXS: Dzięki, wygląda dość logicznie

a co do podpunktu b) to twoja odpowiedź już to udowodniła czy jeszcze coś potrzeba tu zrobić?
12 paź 18:06
Janek191:

x
01 = − x
0 bo funkcja f jest parzysta.
12 paź 19:02