Rozwiąż nierówności w przedziale <0, 2 pi>
domis: log2(14) sin 2x ≥ 14
w przedziale <0, 2π>
Dla jasnosci jest to logarytm do kwadratu o podstawie 14 z sin 2x
12 paź 17:42
domis: nikt nie udzieli zadnej wskazowki?
12 paź 18:09
Leszek: Najpierw spierwiastkuj obustronnie
log14(sin 2x)≥1/2 lub log14(sin 2x)≤ −1/2
sin 2x ≤1/2 lub sin 2x≥ 2
12 paź 20:16
domis: czyli wychodzi sin 2x≤
π6=2kπ lub sin 2x≥

12 paź 20:50
domis: powinno byc +2kπ
12 paź 20:51
Leszek: Druga nierownosc jest sprzeczna
Pierwsza nierownosc najlepiej rozwiaz przez podstawienie 2x=α
Czyli sin α ≤ 1/2 i na wykresie y =sin α wyznacz przedzialy a nastepnie wroc do 2x
12 paź 20:57