Czy rozwiązaniem nierówności 3|x|-|x-4|>2 jest
karlek: Czy rozwiązaniem nierówności 3|x|−|x−4|>2 jest x należące do zbioru (−0,5;+nieskończoność)?
12 paź 16:58
5-latek: Nie wiem nie przedstawiles rozwiazania
Moze komus bedzie sie chcialo liczyc bo widze ze przepisales tylko odpowiedz z ksiazki
12 paź 17:01
karlek: rozwiązałem zadanie, chcę się upewnić czy mam dobrze:
dla x (−nieskończoność; 0):
−3x+x+4>2
−2x>−2
x>1 −> nie należy do przedziału
dla x <0;4>:
x>−1/2
dla (4;+nieskończoność):
x>−1 −> nie należy
12 paź 17:09
Omikron: W pierwszym przedziale błąd przy opuszczaniu |x−4|
12 paź 17:11
Omikron: Dlaczego w trzecim przedziale x>−1 do niego nie należy?
12 paź 17:13
Omikron: I w drugim przedziale też błąd przy opuszczaniu modułu, pewnie znowu drugiego.
12 paź 17:13
Mila:
3|x|−|x−4|>2
1)
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
2)
|x−4|=x−4 dla x≥4
|x−4|=−x+4 dla x<4
1
o) x<0
3*(−x)−(−x+4)>2
−3x+x−4>2
−2x>6
x<−3
===
lub
2
o)
x∊<0,4)
3x−(−x+4)>2
3x+x−4>2
4x>6
====
lub
3
o)
x≥4
3x−(x−4)>2
2x+4>2
2x>−2
x>−1 i x≥4⇔
x≥4
Suma rozwiązań z (1
o,2
o,3
o)
===================
12 paź 17:51