liczba urojona
urojony: mam pytanie tj. jak moge obliczyć i3 ?
12 paź 16:40
Janek191:
i3 = i2* i = − 1*i = − i
12 paź 16:41
5-latek: i3= i2*i= −1*i= ....
12 paź 16:41
urojony: no jasne! nie wiem jak mogłem o tym nie pomyslec
dzieki
12 paź 16:41
urojony: jakis pomysl jak "sprytnie" policzyć takie cos:
a) (1+2i)
6
12 paź 16:57
5-latek: Przeciez masz na to sprytny wzor .
Zeby liczyc sprytnie nalezy najpierw policzyc tym sprytnym wzorem a potem moze sie samemu
dojdzie do sprytnego
sposobu
12 paź 16:59
urojony: nie widze żadnego sprytnego wzoru
jedynie co bym zrobił to:
[ i (2−i)]
[6]
czyli nic sprytnego i chyba nawet nic szybszego nie wnoszącego
12 paź 17:03
urojony: przykład sie rozwalił a więc poprawka:
[i*(2−i)]6
12 paź 17:04
5-latek: Poplacz sobie . Mezczyzni czy kobiety tez placza

Jeszce by sie mozma bylo pokusic tak
[(1+2i)
3]
2=
Trudno ale bedzie do zrobienia wzorem (a+b)
3 i potem do kwadrtatu .
12 paź 17:07
urojony: tylko nie to

!
12 paź 17:08
Janek191:
(1 + 2 i)6 =[ (1 + 2 i)2 ]3 = ( 1 + 4 i + 4 i2)3 = ( 4 i − 3)3 = ...
12 paź 17:11
urojony: myslalem, ze bedzie gorzej

dzieki
12 paź 17:15
5-latek: MOzna tez tak moze bedziej szybciej
1. (1+2i)(1+2i)= (1+2i)
2
2. (1+2i)
2(1+2i)= policz
3. Wynik z drugiego kroku pom\mnoz przez (1+2i)
4. Wynik z 3 kroku pomnoz przez (1+2i)
5. Wynik z 4 kroku pomnoz zprzez (1+2i) i masz pelnie szczescia

Najsprytniejszy sposob ?
Wpisz do wolframa
12 paź 17:15
5-latek: Masz duzo czasu to pomysl jak sprytnie policzyc (1+2i)9
12 paź 17:19
urojony: to na weekend bo aktualnie mam mase zadan do zrobienia na jutro
12 paź 17:22
urojony: mam do zrobienia zadanie :
Znajdź postać trygonometryczną i wykładniczą następujących liczb:
a) z=−0,5 − (
√3 i / 2)
czyli co mam policzyc?

przepraszam za pewnie durne pytania ale nie miałem wczesniej styczności z liczbami zespolonymi
i dopiero się "oswajam"
12 paź 17:24
5-latek: Napewno na wykladach czy cwiczeniach to bylo
Wiec popatrz na postac trygonometryczna i licz co potrzeba
W wykladniczej nie pomoge bo tez jej nie znam .
Przedstaw swoje obliczenia .
12 paź 17:30
PW: Bez znajomości definicji ani rusz. Nie można matematyki uprawiać na zasadzie "jak to się robi".
12 paź 17:36
Mila:
|z|=
√14+34=1
| | 4π | | 4π | |
1) z=1*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
2) z=1*e
i*4π3
12 paź 17:40
Janek191:
I z I =
√ (−12)2 + ( −√32)2 = 1
| | a | | 1 | | √3 | |
cos φ = |
| = − |
| sin φ = − |
| |
| | I z I | | 2 | | 2 | |
więc
Postać trygonometryczna
| | 4π | | 4π | |
z = I z I*( cos φ + i sin φ ) = cos |
| + i sin |
| |
| | 3 | | 3 | |
12 paź 17:43
5-latek: WItam

To postac wykaldnizca piszsemy tak ?
z= modul * e do potegi
i * argument ?
12 paź 17:48
PW: Cześć. Siedemnasta trzydzieści sześć.
12 paź 17:56
Mila:
z=|z|*eiφ
12 paź 17:56
5-latek: dziekuje
12 paź 17:58
5-latek: Ale urojony sie nie odzywa
12 paź 17:59
urojony: nie odzywam sie bo kopie sobie grób jak patrze ile musze nadrobić do jutra
12 paź 18:32
urojony: dzieki
12 paź 18:33
5-latek: Teraz mowie powaznie
Łączę sie z Tobą w bólu i nadzieii że zdasz
12 paź 18:36
xxxy: Oblicz pochodna q=8p
−1 Proszę o wytłumaczenie
12 paź 19:11
urojony: 5−latek jutro sie odezwe jak poszło
12 paź 19:16
5-latek: Dobrze . Ale tez tak wieczorem

Was ucza liczyc argument z sinusa i cosinusa (niech tak bedzie .
Ja natomiast licze z tangensa(stara szkola) wiec nie chce mieszac .
12 paź 19:21
porobiony: udało się, nie było sprawdzianu i jakoś przetrwałem na cwiczeniach!
16 paź 12:48
5-latek : Ciesze sie bardzo

W takim razie jestes do przodu
16 paź 12:52