Wyłączanie czynnika przed pierwiastek.Technikum I klasa.
Sanepidos: 3√192+
3√375+
3√81=
3√128−
3√54−
3√16=
4√2−
4√32+
4√162=
4√3+
4√48−
4√243=
Proszę o rozpisanie(nie tylko wyniki).Z góry dziękuję za pomoc.
12 paź 16:28
PW: Rada do pierwszych czterech zadań: rozłożyć na czynniki pierwsze liczby pod pierwiastkami,
będzie widać jak to się uprości.
12 paź 16:30
Janek191:
3√192 + 3√375 + 3√81 = 3√64*3 + 3√125*3 + 3√27*3 =
= 4 3√3 + 53√3 + 33√3 = 123√3
12 paź 16:31
Janek191:
5) Pomnóż licznik i mianownik przez √2
12 paź 16:32
Janek191:
| √2 | | √2 | | 2 | |
| * |
| = |
| = − 1 |
| √2 − √8 | | √2 | | 2 − 4 | |
12 paź 16:37
Sanepidos: Potrzebowałbym wszystkie przykłady rozwiązane bo mam to na jutro a niestety nie mam czasu
zrobić bo nie będzie mnie w domu z pewnych przyczyn.
12 paź 16:48
Janek191:
3√128 −3√54 −3√16 = 3√64*2 − 3√27*2 − 3√ 8*2 =
= 43√2 − 33√2 − 23√2 = − 3√2
12 paź 19:05
Janek191:
4√2 −4√32 + 4√162 = 4√2 − 4√16*2 + 4√81*2 =4√2 − 24√2 + 34√2 = 24√2
12 paź 19:07