Jak narysować wykresy tych funkcji?
Kuba: y=sin2 x − cos2 x
y=sinxcosxcos2x
12 paź 16:22
Benny: sin
2x−cos
2x=−(cos
2x−sin
2x)=−cos2x
| sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin2x | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| tg2x |
| cos2x | | 2cos2x | | 2cos2x | | 2 | |
12 paź 16:24
Adamm: sin
2x−cos
2x=−cos(2x)
| sinx*cosx | | 1 | |
| = |
| tg(2x) |
| cos(2x) | | 2 | |
12 paź 16:25
Kuba: Jak rozpisać wiem, tylko w jaki sposób narysować te wykresy? ogarniam jak narysować cos2x i
tg2x ale dalej już nie bardzo
12 paź 16:45
5-latek: Najlepiej zrobic tabelke (tak jak dawniej sie rysowalo )
teraz do a) f(x)= −f(x) jakie to jest przeksztalcenie ?
do b) masz g(x)= k*f(x)
| | 1 | | 1 | |
np jesli x=tg2x=1 to y= |
| *1= |
| itd i wpisujesz do tabelki i rysujesz na |
| | 2 | | 2 | |
jej podstawie wykres
Wartosci masz w tablicach lub w kaklkulatorze . dzialaj
12 paź 16:55
Kuba: a przy −cos2x wystarczy po prostu odbić punkty wykresu na przeciwne strony osi X i tyle?
12 paź 17:26
5-latek: Tyle .
12 paź 17:36
Kuba: Dziękuję ślicznie za pomoc
12 paź 17:52