help!
Wydi: Liczby a, b, c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczb jest równa 93.
Te same liczby, w podanej kolejności są pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Oblicz a, b i c.
b
2=ac
a+b+c=93



jakie powinno być 3 równanie i rozwiązanie (tylko żeby nie było jakich kolosalnych liczb)
9 sty 15:47
Eta:
to z treści zad.
a, b= a+r c =a+6r
a +a+r +a+6r= 93 => 3a +7r= 93
i ( a+r)2 =a*(a+6r)
a2 +2ar +r2 = a2 + 6r => r2 −4ar=0 => r(r−4a)=0
to: r= 0 −− ciąg stały lub r= 4a
więc
dla r=0 a+a+a= 3a= 93 => a=31 to b= 31 i c= 31
dla r= 4a mamy: 3a +7*4a= 93
dokończ wyznacz "a" i "r"
odp: a=b=c = 31 lub a= 3 b= 15 c= 75
10 sty 04:19
Wydi: Dzięki Eta!
10 sty 12:39