matematykaszkolna.pl
Prawdopodobienstwo warunkowe, klasyczne, geometryczne - pomocy Damian: Hej to moje kolokwium dzisiejsze (2 zdjęcia) http://imgur.com/a/JcFaD Tłumaczyłem tu koleżance jak i czemu tak zrobiłem. Tłumacząc to jej zauwazylem 2 bledy. W 3 zadaniu z omegą 36 zamiast 18/36 napisalem 17/36 bo nie zapisałem jednego (x,y) ale chyba te rachowanie wybaczy? W drugim zadaniu b) zrobilem na te 2 sposoby, II sposób bez zmian i chyba to mnie poratowało bo w pierwszym zamiast 13 po 1 * 39 po 5 + .... zrobilem 4 po 1 * 48 po 5 +.... − uwalilo mi się z podpunktu a). Mam nadzieje że wybaczy skoro jest II sposób (chyba dobrze). Chciałbym was zapytać czy mimo wszystko jest szansa na zaliczenie?
12 paź 15:19
rezzer93: raczej wsio dobrze
12 paź 15:41
PW: Zadanie 3. zrobione źle. Nie było założenia, że losowane liczby są całkowite, nie zrozumiałeś w sposób właściwy treści zadania.
12 paź 15:50
Mila: emotka
12 paź 16:00
Damian: No to nie wiem jak to ugryźć, o geometrycznym w internecie pustki. A reszta? Mila sie śmieje a liczyłem na jej pomoc bo widziałem jak pomagała w innych zadaniach z prawdopodobienstwem
12 paź 16:03
rezzer93: 2 zadanie na pewno dobrze. 4 zadanie juz na oko leci ze 1/6 ale te obliczenia raczej są wporządku, cóż wynik raczej się zgadza 6 nie wiem jak to zrobić 3 PW ma racje, tu rzeczywiście chodzi o wszystkie mozliwosci w tym polu a nie tylko o calkowite 5 uzyles drzewa stochastycznego, szkoda ze nie pamietales calej tresci zadania ale raczej jest ok. w 1 nie pasuje mi te (AnB) twoje. ale wydaje się okej.
12 paź 16:06
PW: Jako stary maruda dodam jeszcze jedną zgryźliwą uwagę.

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

Symbol
czytamy po polsku wyłącznie jako "n nad k".

nawias
3
nawias
nawias
3
nawias

Co by było, gdybyś miał
?

− Trzy po trzy?
12 paź 16:06
Damian: Tak, 3 po 3, tak nam profesorka mówiła to tak mówię / piszę na etrapezie podobnie to nazywa chłopak.
12 paź 16:07
Damian: O na wiki piszą : Symbol Newtona − czytany n nad k, n po k lub k z n
12 paź 16:08
PW:
nawias
7
nawias
nawias
4
nawias

to liczba sposobów utworzenia ze zbioru 7−elementowego kombinacji zawierających po

4 elementy. W skrócie: z siedmiu po cztery.

nawias
7
nawias
nawias
4
nawias

Sam symbol
wyłącznie jako 7 nad 4, chociażby ze względu na przytoczoną śmieszność.

"Trzy po trzy" to "pleść bzdury", "gadać głupstwa".
12 paź 16:17