podobieństwo
maria11: Przeciwprostokatna trójkata prostokatnego ma długość 10.
Wysokość opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ją w stosunku 2:2. Oblicz tę wysokośc
Liczyłam tak przeciwprosttokątna podzielona jest na odcinki 4 i 6
ułożyłam proporcję
4/a=a/10
a=2 pierw z 10
a jedna z przyprostokatnych
i teraz tw. Pitagorasa
h2=42+40
h=2 pierw z 6
Czy mam dobrze proszę o pomoc
12 paź 14:14
maria11: żle wpisałam skale
skala wynosi 2:3 a nie 2:2
12 paź 14:18
Jerzy:
Tak , h =2√6
12 paź 14:19
maria11: to nie ja wpisałam obraźliwe słowa
12 paź 14:23
maria11: Dziękuję za pomoc
Jest mi przykro, że tu na tej stronie można wpisywać pod moim imieniem takie epitety
12 paź 14:25