fizyka
Jacek: Znajdzie mi ktoś błąd?
W odległości wzajemnej d=2cm ustawione są pionowe płytki kondensatora płaskiego o rozmarach
kilku centymetrów. W połowie odległości między nimi opada
naładowany elektrycznie pyłek o masie m=2*10
(−10) g/ Wskutek występowania oporu powietrza jego
prędkość jest stała i ma wartość =0,2 cm/s. Po doprowadzeniu do płytek napięcia U=625V pyłek
zaczął się zbliżać do jednej z płytek, przy czym wartość jego prędkości ustaliła się w
niewielkim ułamku sekundy i po czasie t=20s pyłek zetknął się z płytką.
Oblicz ładunek elektryczny pyłku.
s=d2=0,01m
U=625V
| 2s | | Uq | | 2d222md | |
| = |
| => q= |
| |
| t2 | | dm | | t2U | |
wynik ma wyjść q=1,6*10
−17C
12 paź 13:20
Jacek: ...
12 paź 13:42
Jacek: tak, ale wciąż nie mam dobrego wyniku
12 paź 13:55
Jacek: Po prostu jeśli ktoś umie to zrobić, to byłbym wdzięczny, bo mam tonę innych zadań.
12 paź 14:11