Policz granice tego ciągu
DAre: Mam kłopot, nie za bardzo wiem jak to porozbijać an=(3n−62n+4)5−n
12 paź 13:07
piotr1973: | | 3n−6 | | 3−6/n | | 3 | |
lim( |
| )5−n= lim( |
| )5−n = lim( |
| )5−n = 0 |
| | 2n+4 | | 2+4/n | | 2 | |
12 paź 13:21
piotr1973: | | 3 | | 3 | | 3 | |
lim( |
| )5−n = ( |
| )5 lim( |
| )−n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
12 paź 13:22
DAre: Dziękuje,ale jeszcze mam pytanie bo na zajęciach większość tego typu przykładów sprowadzaliśmy
do liczby e(nepera), czy tu też tak by się dało?
12 paź 13:25
piotr1973: liczba e występuje w granicach postaci 1∞, a tu mamy ≠1
12 paź 13:37
piotr1973: | | 3 n−6 | |
np: limn−>∞ |
| 5−n = e10/3 |
| | 3 n+4 | |
12 paź 13:39