matematyka dyskretna
chill: Niech (G, #) będzie grupą. Udowodnić, że:
b)kazdy element a ∊ G ma dokładnie jeden element odwrotny
c) dla każdego a,b zawierającego się w grupie G, (a#b)−1=a−1 # b−1
b) zrobiłem tak:
a−dowolny element
e−element neutralny
a−1 # a = a # a−1 = e
czy takie cos jest poprawne?
co do c) to pewnie cos podobnie oczywistego bym zrobił, ale to chyba jest zle?
12 paź 12:59
chill: tj. że ta struktura jest łączna, ma element neutralny i przeciwny?
12 paź 13:57
chill: e,e'−el. neutralne
a−dowolny el.
e#a = a#e=a
e'#a = a#e'=a
e = e#e' = e'
e = e'
12 paź 14:06
chill: no i moge tez 'udowodnic' łączność, tylko po co skoro w treści jest "niech (G,#) będzie grupą
wiec zakładamy, że wszystkie te warunki są spełnione
12 paź 14:09
chill: nie wiem czy dobrze rozwiązałem b)
12 paź 14:11
chill: i za bardzo nie wiem jak udowodnić c)
12 paź 14:12
jc:
Niech b i c będą elementami odwrotnymi do a. Wtedy
c = e#c = (b#a)#c = b#(a#c) = b#e = b
12 paź 14:32
chill: o doszedłem do tego samego, dzięki
12 paź 15:43
chill: jeszcze byłbym bardzo wdzieczny za rozwiązanie zadania,z ktorym sie mecze od dluzszego czasu:
Wykazać, że zbiór C = R × R z działaniami (x1, y1) + (x2, y2) = (x1 + x2, y1 + y2) oraz
(x1, y1)·(x2, y2) = (x1x2 − y1y2, x1y2 + y1x2) tworzy ciało. Powyższe ciało nazywa się ciałem
liczb zespolonych
12 paź 15:45
chill: help me please
12 paź 16:39
Janek191:
(x1 , y1) = x1 + i y1
(x2, y2) = x2 + i y2
więc
( x1, y1) + ( x2, y2) = x1 + i y1 + x2 + i y2 = ( x1 + x2) + i (y1 + y2) =
= ( x1+ x2, y1 + y2)
itd.
12 paź 16:47
PW: Oj, to nudne ćwiczenie mające na celu utrwalenie definicji ciała.
Na jednej kartce definicja ciała, na drugiej po kolei sprawdzamy kolejne warunki definicji.
12 paź 16:48