logarytmy
kornelia160: Witam! Czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem?
Dane są liczby a=2log
2 11−log
2 242 i b=
√6 −
√5 . Wobec tego b
a ma wartość:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A. |
| B.√6+√5 C. |
| D. |
| + |
| |
| | √6 | | √5−√6 | | √6 | | √5 | |
Proszę o pomoc
12 paź 12:51
12 paź 12:54
piotr1973: b
12 paź 12:55
Arius: a=2log211−log2242=log2112−log2242=log2121−log2242=log2121/242=log21/2. Dalej już
raczej prosto
12 paź 12:58
piotr1973: | | 121 | | 1 | |
2log2 11−log2 242 = log2 112−log2 242 = log2 |
| = log2 |
| |
| | 242 | | 2 | |
12 paź 12:59
kornelia160: a=−1
| | 1 | | 1 | |
ba=(√6−√5)−1 = |
| − |
| i co dalej? |
| | √6 | | √5 | |
Poprawna odpowiedź to B
12 paź 12:59
piotr1973: a=−1
12 paź 12:59
12 paź 13:00
kornelia160: Ale poprawna odpowiedź to B
12 paź 13:01
piotr1973: | 1 | | √6+√5 | | √6+√5 | |
| = |
| = |
| |
| √6−√5 | | (√6−√5)(√6+√5) | | 6−5 | |
12 paź 13:02
kornelia160: Dziękuję bardzo za pomoc. A pomógłbyś mi jeszcze w tym zadaniu?
| | 2x | |
Rozwiązaniem równania 2−0,5 −1= |
| jest liczba z przedziału: |
| | 4−0,25+1 | |
A.(−1,−1/2) B.(−1/2, 0) C.(0,1/2) D.(1/2, 1)
−0,5 i −0,25 to są potęgi
12 paź 13:05
piotr1973: 1/√2 −1 = 2x/(1/√2+1)
2x= (1/2−1)
x = −1/4
czyli b
12 paź 13:15
kornelia160: Dzięki
12 paź 13:24