matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
kornelia160:
2x
Rozwiązaniem równania 2
−
0,5 −1=
jest liczba z przedziału:
4
−
0,25 +1
A.(−1,−1/2) B.(−1/2, 0) C.(0,1/2) D.(1/2, 1) −0,5 i −0,25 to są potęgi
12 paź 12:20
Janek191:
2 x = ( 4
−0,25
+ 1)*(2
−0,5
− 1) = ( 2
−0,5
+ 1)*( 2
−0,5
− 1) = 2
−1
− 1 =
1
=
− 1 = − 0,5
2
x = −0,25 Odp. B
12 paź 13:38