Dla jakich wartosc parametru m
Ziemniak: trójmian kwadratowy: f(x)= mx2+ (m+1)x +1 ma dwa różne pierwiastki,
takie, że: x13−x23=x14−x24 Mógłby ktoś pomóc z tym
załóżeniem x13−x23=x14−x24
12 paź 11:51
Ziemniak: Rozpisałem to na coś takiego:
(x1−x2)(x12+x1x2+x22)=(x12−x22)(x12+x22)
12 paź 12:02
Jerzy:
Zadanie sprowadza sie do dwóch punktów:
1) Trójmian ma miec 2 pierwiastki: x1 = a , x2 = b
2) Pierwiastki spełniaja warunek:
(a−b)(a2 + 2ab + b2) = (a2 + b2)(a+b)(a−b) ⇔
(a2 + b2) + 2ab = (a2+b2)(a+b)
i stosujesz wzory Viete'a , pamiętając,że: a2 + b2 = (a+b)2 − 2ab
12 paź 12:02
Jerzy:
Dobrze zacząłeś ... patrz wyżej , co dalej.
12 paź 12:04
Jolanta: jeszcze po prawej (x12−x22)=(x1−x2)(x1+x2)
12 paź 12:04
piotr1973: mx2+ (m+1)x +1=(x+1) (m x+1)
x1=−1
x2 = −1/m
12 paź 12:22